Tekstovi

Sretan vam Svjetski dan lutkarstva: „Kada smo zajedno, tada smo divna, jedinstvena bića“

21 03 2021


Svjetski dan lutkartva, dio plakata; Izvor: UNIMA

Ovogodišnji Svjetski dan lutkarstva, jedan od najizazovnijih za lutkare diljem svijeta, obilježavamo hrvatskom porukom u autorstvu velikog lutkara, pjesnika i umjetnika Luka Paljetka i svjetskom porukom direktorice UNESCO-a Audrey Azoulay

U hrvatskoj poruci Luka Paljetka stoji:

Drage lutkarice, dragi lutkari Republike Hrvatske,

„Danas na Svjetski dan lutkarstva mi lutke govorit ćemo za vas, u vaše ime, onako kao što vi za nas, u naše ime, govorite našoj najzahvalnijoj publici – djeci, i ovom našem današnjem svijetu u kojem djeca jesu onaj budući svijet.

Slavimo ovaj naš dan u vrlo teško vrijeme, vrijeme COVID-a, vrijeme pandemije. Ne volimo tu riječ ni čuti ni izgovoriti je, a moramo. Nama bi zapravo trebalo biti svejedno. Mi smo lutke, mi ne možemo postati „pozitivne“, ne možemo se razboljeti, ali vi možete. A vi ste nama vrlo važni, vi ste naša duša i naše srce. Bez vas mi smo samo stvari. Kada smo zajedno tada smo divna, jedinstvena scenska bića. Naš je posao najljepši od svih poslova koji postoje – stvarati vječnu bajku svijeta, nastojati da ona nikad ne prestane, pričati djeci, i svima koji su u sebi djeci slični, priče u kojim  dobro uvijek pobjeđuje zlo.

Ovaj COVID je zao, ali svijet će ga pobjediti. I mi vam možemo u tome pomoći. Pozvat ćemo, ako treba, u pomoć i naše drevne dubovačke prijatelje: Bembelja, Čoroja, Turicu i Vilu. Nama ne trebaju zaštitne maske, ali i mi ćemo ih staviti, za primjer drugima. I Vuk i Crvenkapica stavit će masku. Kada Crvenkapica upita Baku:“ Bako, zašto nosiš tu masku?“, Baka će joj odgovoriti:“ Zato da čuvam i tebe i sebe.“

I cijepit ćemo se također, premda nama i to ne treba. Vama to treba radi vas i drugih oko vas. Mi smo solidarne. Zajedno s vama držat ćemo razmak, iako mi volimo blizinu, druženje, neposrednost, zagrljaj. Ipak i iz daljine, zajedno s vama, mi možemo doprijeti do srca djece. Tako ćemo i činiti sve dok se ne otvore naša kazališta, naše tvornice mašte.

Mi smo lutke, mi smo hrabre, ničega se ne bojimo. Mi možemo sve izdržati, sve podnijeti. Mi, zajedno s vama, radimo za svijetlu, radosnu  stranu svijeta, za svu djecu, za njihov veseli smijeh i sreću koja nas uvijek ozari kada, zajedno s vama, dragi lutkari i drage lutkarice, divno spojimo život bajke i bajku života. Zato, unatoč svemu, s ponosom proslavimo ovaj naš dan, odgovorni za vječnu čaroliju djetinjstva.“

Luko Paljetak, počasni član Hrvatskog centra UNIMA-e i Međunarodne UNIMA-e

 

Svjetski dan lutkarstva 2021, logo, Izvor: UNIMAU međunarodnoj poruci Audrey Azoulay, između ostaloga, stoji:

„Vještina suptilnih pokreta. Međusobno djelovanje geste i iluzije, sjene i svjetla. Majstorstvo kostima, forme i skulpture. Umjetnost dramatizacije, preciznosti i simbolike. Tehnička virtuoznost i poezija. Lutkarska umjetnost je univerzalna. To je savršena umjetnost.

Da parafraziramo Paula Claudela, lutke su riječi koje djeluju. Lutke, kroz ovo stvarno pripovijedanje, mogu utjeloviti svakodnevicu jednako dobro kao što mogu oživiti bajke i priče iz davnina. Neprocjenjiva manifestacija baštine, lutkarska umjetnost – bilo da su lutke dio svečanog rituala ili postavljene u suvremenoj pozadini – također je posve suvremena.

… Prvo i najvažnije, pandemija bolesti koronavirusa (COVID-19) podsjetila nas je koliko nam je potrebna evokativna i nadahnjujuća moć lutaka. Međutim, istovremeno je ugrozila i opstanak lutkarstva, otimajući nebrojenim lutkarima uvjete u kojima se mogu baviti trgovinom, uskraćujući im često vrlo nestabilne prihode. UNIMA-ini napori da financijski podrži kulturne djelatnike u ovom sektoru neprocjenjivi su i moraju biti široko podržani.

Međutim, izvan krize, umjetnost lutkarstva suočava se s istim prijetnjama kakve su i one s kojima se suočava kulturna raznolikost općenito. A za ovu osobnu umjetnost digitalna tranzicija kulturnog života je od posebne važnosti.“

Audrey Azoulay, direktorica UNESCO-a