Tekstovi

Prijavite se na rezidencijalni program „Next generation“

17 04 2023


"Next generation", open call, foto: OMN

Assitej Srbija i Od malih nog(u) pozivaju mlade umjetnike/ce, kazališne radnike/ce i sve one koji rade s djecom i za djecu, da se prijave za ovogodišnju rezidenciju „Next generation“, koja će biti održana od 14. do 20. studenog u Novom Sadu.

Rezidencijalni program je uvod u Svjetsku konferenciju kazališta za djecu i mlade „Prekretnica“, čiji će domaćini ove godine biti Beograd i Novi Sad od 20. do 24. studenog.

Rezidencijalni program „Next Generation“ je Assitejeva inicijativa osmišljena da podrži umjetničku i kulturnu razmjenu i suradnju između međunarodnih umjetnika mlađih od 36 godina, čiji je rad usmjeren prema kazalištu za djecu i mlade.

Prijave su otvorene do 25. travnja za stvaratelje i stvarateljice iz cijelog svijeta, a za sudjelovanje u rezidenciji bit će odabrano 13 sudionika i sudionica.

Tema ovogodišnjeg programa je održivost.

Održiva umjetnost se može definirati kao pronalaženje novih kreativnih načina da se stvori umjetnost koja može koristiti životnoj sredini, bilo korištenjem pristupačnih i prirodnih materijala ili inspiriranjem društvene svijesti o gorućim temama. Kad govorimo o ekološki svjesnom procesu rada, nije dovoljno govoriti samo o materijalima, temama i zagovaranju. Neophodno je govoriti o odnosima među ljudima u procesu, vremenu i načinu komunikacije; drugim riječima, o mentalnom zdravlju radnog procesa.

„Next generation“ rezidencijalni program nudi:

- šest dana radionica na temu održivosti

- gledanje djela za djecu i mlade nastalih u Srbiji

- diskusije i razmjenu mišljenja

- umrežavanje s kazališnim praktičarima/kama iz cijelog sveta

- upoznavanje s Assitej „Next Generation“ mrežom i njenim alumnistima

Regionalna platforma Od malih nog(u) i Assitej Srbija, odabranim će sudionicima/ama osigurati šest noćenja (14-20. studenog), hranu i moderatore programa. 

Prijave za sudjelovanje u rezidencijalnom programu „Next Generation“ podnose se putem LINKA.

Kandidati i kandidatkinje koji prođu selekciju bit će obavješteni o preliminarnim rezultatima do 10. svibnja, a konačni rezultati selekcije bit će objavljeni najkasnije do 15. svibnja na službenim stranicama Asitež Srbija, ASSITEJ International i platforme Od malih nog(u).