Tekstovi

U Litvi predstavljena važna monografska studija o suvremenom lutkarstvu

14 11 2022


Promocija knjige "Contemporary Puppetry and Criticism", foto AUK

Knjiga Contemporary Puppetry and Criticism jedan je od prvih monografskih pokušaja obuhvaćanja širokog izvedbenog područja koje pokriva suvremeno lutkarstvo. Riječ je, ujedno, o prvoj studiji u kojoj se suvremeni lutkarski izraz dovodi u direktnu vezu s kritičarem kao javnim predstavnikom aktivnog gledatelja, odnosno završnog suautora izvedbe.

Glavni urednik Igor Tretinjak na promociji je istaknuo kako „suvremeno lutkarstvo već desetljećima ruši vlastite granice, kontinuirano se šireći i bogateći. Na tom putu aktivni gledatelji i kritičari predstavljaju nužne sugovornike i završne suautore izvedbenog čina – oko ovih nekoliko karakteristika oblikovana je knjiga Contemporary Puppetry and Criticism. U prvom dijelu knjige autori tom izrazu u Hrvatskoj, Sloveniji, Škotskoj i Litvi pristupaju teorijski i povijesno, da bi se u drugom dijelu okrenuli kritici i kritičaru“.

Kako ne bi ostala tek na idejama, knjigu zaokružuju primjeri kritika nastalih na radionicama u sklopu projekta Kreativne Europe Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU, čiji je rezultat i ova knjiga. Ovako koncipirana, knjiga predstavlja mogući temelj za daljnje dijaloge i preplitanja suvremenog lutkarskog izraza i teorije, odnosno kritike.

U projektu sudjeluju Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, ujedno i izdavačica knjige, Lutkarsko kazalište „Lėlė“ iz Vilniusa, Puppet Animation Scotland iz Edinburgha i Lutkarsko kazalište Ljubljana kao voditelj projekta.

Knjiga okuplja jaka imena nacionalnog, europskog i svjetskog lutkarstva, od jednog od najvažnijih teoretičara lutkarstva danas Didiera Plassarda preko prvih imena slovenskog, škotskog, litvanskog i srpskog lutkarstva i kritike do mladih kritičkih nada. Vilniuška promocija okupila je neke od njih te su na njoj, uz urednike Tretinjaka i Žeravicu, sudjelovali Benjamin Zajc, Gareth K Vile, Inesa Vėlavičiūtė i Kristina Steiblytė kao jedna od autorica u knjizi i moderatorica predstavljanja.

"Contemporary Puppetry and Criticism", naslovnica knjige; foto: AUK

Iz recenzija:

Suvremeno lutkarstvo u Litvi, Škotskoj, Sloveniji i Hrvatskoj na svom putu prema eksperimentu propituje odnos između scene i gledališta, izostavlja lutkarsku dramaturgiju, ruši rampu i redefinira prostor izvedbe, često je bogateći filmom ili videoigrama. Fokus se kroz povijest lutkarstva mijenjao, a konačni je rezultat totalno kazalište. U suvremenoj lutkarskoj izvedbi aktivni gledatelj postaje intimni suautor izvedbenog čina, kritičar je most između izvođačkog tima i gledatelja, a sama kritika neka vrsta samoanalize i subjektivnog suda koji nikada nije apsolutna istina.

Dr. sc. Teodora Vigato

 

Knjiga Suvremeno lutakrstvo i kritika važan je korak u zadovoljavanju nasušne potrebe pisanja o novim vidovima lutkarske umjetnosti i specifičnostima lutkarske kritike. Okuplja raznovrsne autore od svjetski poznatih imena, preko kritičara koji su se etablirali u vlastitim državama, do mladih snaga u usponu. Zbir je to izuzetno vrijednih tekstova koji će pridonijeti boljem uvidu u suvremeno lutkarstvu i njegovu razumijevanju, kao i ukazati na važnost kritike za taj umjetnički izraz.“    

Dr. sc. Livija Kroflin