Publikacije

"Suvremeno lutkarstvo i kritika", naslovnica, foto: AUKSUVREMENO LUTKARSTVO I KRITIKA (klik na naslov ili naslovnicu)

NAKLADNIK Akademija za umjetnost i kulturu
Sveučilišta J. J. Strossmayera u Osijeku
ZA NAKLADNIKA Helena Sablić Tomić
UREDNICA AKADEMIJINIH IZDANJA Tatjana Ileš
GLAVNI UREDNIK Igor Tretinjak
RECENZENTICE
Izv. prof. dr. sc. Livija Kroflin
Izv. prof. dr. sc. Teodora Vigato
PRIJEVODI Lucija Periš, Katarina Žeravica, Martin Muhek, Sinonim Translations
LEKTURA I KOREKTURA Igor Tretinjak
DIZAJN Saša Došen
NASLOVNA FOTOGRAFIJA Jaka Varmuž / Lutkarsko kazalište Ljubljana: Pješčanik
Osijek, prosinac 2022.
ISBN 978-953-8181-52-8

"Suvremeno lutkarstvo već desetljećima kontinuirano ruši vlastite granice, šireći se i bogateći. Na tom putu aktivni gledatelji i kritičari predstavljaju nužne sugovornike i završne suautore izvedbenog čina – oko ovih nekoliko karakteristika oblikovana je knjiga Suvremeno lutkarstvo i kritika.
U prvom dijelu knjige autori tom izrazu u Hrvatskoj, Sloveniji, Škotskoj i Litvi pristupaju teorijski i povijesno, da bi se u drugom dijelu okrenuli kritici i kritičaru. Kako ne bi ostala tek na teorijskim idejama, knjigu zaokružuju primjeri kritika nastalih na radionicama u sklopu projekta Kreativne Europe „Kritička platforma suvremenog lutkarstva EU“. Rezultat projekta je i ova knjiga koja predstavlja mogući temelj za daljnje dijaloge i preplitanja suvremenog lutkarskog izraza i teorije, odnosno kritike."

Igor Tretinjak, glavni urednik

Lutka, naslovnica, foto: Lutkarsko kazalište Ljubljana

LUTKA BR. 61 / 2022 (klik na naslovnicu)
Časopis o lutkarskoj umjetnosti i kazalištu animiranih oblika pokrenut 1966

NAKLADNIK Lutkarsko kazalište Ljubljana (u suradnji s organizacijom UNIMA Slovenija i Ustanovom lutkarskih umjetnika Slovenije) u sklopu europskog projekta EU Contemporary Puppetry Critical Platform, pod vodstvom Lutkarskog kazališta Ljubljana u Sloveniji, u partnerstvu s Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, Puppet Animation Scotland i Kazališta “Lėlė” Vilnius, Litva.
ZA NAKLADNIKA Uroš Korenčan
GLAVNA UREDNICA Tjaša Bertoncelj
UREDNIŠTVO Ajda Rooss, Benjamin Zajc
MEĐUNARODNI SAVJETODAVNI ODBOR Ramunė Balevičiūtė, Igor Tretinjak, Gareth K. Vile
UREDNIK HRVATSKOG IZDANJA Igor Tretinjak
DIZAJN Ajda Schmidt
ISSN 0350-9303
Broj 61 časopisa Lutka, naslovljen Na rubu, pokriva granične točke na razini prakse, teorije i politike koje lutkarstvo u svojoj biti često uspostavlja i nadilazi. Podržao ga je projekt Kreativne Europe „Kritična platforma suvremenog lutkarstva u EU“ koji okuplja četiri poznate europske institucije s bogatom lutkarskom baštinom. Osim Lutkarskog kazališta Ljubljana, u njemu sudjeluju i Akademija za umjetnost i kulturu iz Hrvatske, vilniuško kazalište „Lele“ iz Litve i Puppet Animation Scotland iz Ujedinjenog Kraljevstva.