Vsebine

Lutkovno gledališče Ljubljana na gostovanju v Nemčiji

04 11 2021


Tihožitje, Fotografija: Jaka Varmuž

V gledališče Schaubude v Berlinu se bo danes, 4. novembra 2021, ob 20. uri s predstavo Lutkovnega gledališča Ljubljana Tihožitje pričel mednarodni festival sodobnega lutkovnega in predmetnega gledališča Theater der Dinge. 

Na festivalu, ki bo trajal do 13. novembra, se bodo na različnih berlinskih prizoriščih, deloma pa tudi na spletu, predstavili sodobni lutkovni ustvarjalci iz ZDA, Konga, Belgije, Estonije, Francije, Katalonije, Nizozemske, Poljske, Češke, Nemčije in Slovenije. Slogan letošnjega festivala je Svet brez nas. Pod močnim vplivom izkušnje s pandemijo je tokratni umetniški fokus usmerjen v konec antropocentrizma in k novemu pozicioniranju vloge človeka na zemlji. Na eni strani je poudarek na izpostavljanju ekoloških vprašanj, na drugi strani pa je vedno bolj prisotno zavedanje občutkov praznine in hkrati želje po novih načinih povezovanja. 

Predstava Tihožitje, ki je bila premierno uprizorjena oktobra 2020 v času festivala sodobne lutkovne umetnosti LUTKE, je nastala v režiji Tina Grabnarja in v produkciji Lutkovnega gledališča Ljubljana, zavoda Flota Ljubljana in zavoda Flota Murska Sobota. Predstava z dokumentaristično noto nas sooči z vprašanji o odnosu do življenja skozi devet poskusov vračanja dostojanstva mrtvim živalim.