Vsebine

Lutkovno gledališče Ljubljana po sedmih mesecih odpira svoja vrata

07 05 2021


Čarovnik iz Oza, fotografija: Mankica Kranjec

V Lutkovnem gledališču Ljubljana si bodo gledalci v soboto, 8. maja premierno lahko ogledali glasbeno pravljico Čarovnik iz Oza režiserke Yulie Roschina in ugledališčeno poezijo Angeli režiserke Male Kline. Premiera in ponovitve so v celoti namenjene abonentom, v dvorani pa bo skladno z vladnimi ukrepi največ deset gledalcev. 

Lyman Frank Baum, Jera Ivanc
ČAROVNIK IZ OZA
Glasbena pravljica, 4 +
Šentjakobski oder

Režiserka Yulia Roschina, dramaturg in asistent režiserke Ivan Loboda, scenografka in kostumografka Vasilija Fišer, skladatelj Vasko Atanasovski, koreografka Ana Pandur Predin, oblikovalec svetlobe Jaka Varmuž, oblikovalka maske Alja Sušnik, mentorica petja Nataša Nahtigal, lektorica Alida Bevk. Igrajo Zala Ana ŠtiglicJan BučarAna Hribar / Saša Pavlin StošićMatej ZemljičNina IvaničMatevž MüllerFilip Šebšajevič k. g., Jernej Kuntner.

Čarovnik iz Oza je zgodba o nenavadnem potovanju po deželi Oz, na katerem glavna junakinja Doroteja spozna tri prijatelje, ki se ji pridružijo v iskanju vsevednega, vsevidnega in vsemogočnega čarovnika Oza. V priredbi Jere Ivanc je čarobna dežela Oz metaforično in alegorično preizpraševanje o smislu življenja, predvsem pa o iskanju doma, ki ga v sebi nosi vsak posameznik. Skozi estetsko izčiščeno in na gib osredotočeno dramsko predstavo se dežela Oz izrisuje kot prispodoba Dorotejinih dvomov in strahov, njenega prepričanja, da ni popolna, in njenega iskanja odgovorov na vprašanja, ki se kot tornado vrtinčijo skozi njene misli. Na poti do vseprisotnega Oza novopečeni prijatelji, premagujejo ovire in razpletajo čarovnije hudobne vešče ter se vzpostavljajo in razvijajo v celostne osebe.

Na popotovanju od zore do mraka, od nezavednega k zavednemu, od teme k svetlobi premagujejo najrazličnejše preizkušnje, skozi katere preobražajo strah v pogum, jezo v hvaležnost, sovraštvo v ljubezen, krivdo v sočutje ter se vzpostavljajo v vsej svoji celovitosti. Bo Doroteja našla svoj dom? Dom je v resnici povsod, kjer se nahajamo, saj je vse, kar nas obdaja: zvezdna noč, pisane mavrične kaplje, otroški smeh, veter iz ptičjih kril ... mozaik našega življenja. In dežela rumene poti je prav to: dežela Dorotejinega notranjega sveta, bitja dežele Oz pa se vzpostavljajo kot bogat spekter njene domišljije, čustev, duha.

Čarovnika iz Oza, eno najbolj priljubljenih zgodb ameriške kulture je leta 1900 napisal Lyman Frank Baum, ki si je nadvse želel napisati pravljično zgodbo, ki bi otroke popeljala v domišljijski svet, »v katerem sta čudovitost in dobra volja ohranjeni, nesreča in mora pa izločeni«. Tako je ustvaril zgodbo o iskanju sebe in lepšega življenja. Zgodba se je čez noč zapisala med klasike in v obliki muzikala kmalu doživela prvo uprizoritev na broadwayskih odrih. Delo je najbolj poznano po filmski različici režiserja Victorja Fleminga in Judy Garland v glavni vlogi iz leta 1939 ter po pesmi Over the Rainbow. Uprizoritev je namenjena mlajšemu občinstvu, zaradi univerzalnega odrskega jezika pa je primerna tudi za odrasle.

***

Angeli, fotografija: Jaka VarmužTone Pavček
ANGELI
Ugledališčena poezija, 3+
Oder pod zvezdami

Režiserka in koreografka Mala Kline, avtorica vizualne podobe in oblikovalka svetlobe Petra Veber, avtor glasbe Blaž Celarec, lektorica Maja Cerar. Igrata Ajda Toman, Blaž Celarec k. g.

Angeli (2012) je zadnja pesniška zbirka enega naših najbolj priznanih sodobnih pesnikov Toneta Pavčka (1928-2011). Pesnikova literarna oporoka zaokrožuje in končuje njegov izjemen opus, v katerem se v spevih vrtinčijo življenje, ljubezen in zvestoba. Njegov zdaj že ponarodel, zimzelen pesniški diskurz se skozi Angele prepleta s slutnjo smrti, hkrati pa sega po nečem večjem, mogoče celo večnem: Svoje bele sanje sanjam, / Angeli z dobrimi očmi, / mi jih nosijo in poklanjajo / iz vse bližje večnosti. Ti angeli, ki nas tako ali drugače spremljajo skozi življenje, raje kot nadnaravna in nedosegljiva bitja zaživijo kot znanitelji dobrote in himnični pevci našemu največjemu daru, življenju. Zbirka, ki je na avtorjevo željo izšla na kulturni praznik, je že dober teden po izidu doživela ponatis in tako postala eno najbolj priljubljenih domačih literarnih del.

Istoimenska uprizoritev, s katero se na odru Lutkovnega gledališča Ljubljana prvič predstavlja performerka, plesalka in koreografinja Mala Kline, temelji na izbranih pesmih, ki se navezujejo na otroško dušo in v katerih spoznavamo temeljne otroške kvalitete kot so čutenje, domišljija, igrivost, radovednost, sanjanje, odkrivanje in ustvarjanje svetov. Te kvalitete so angeli, ki jih predstava priklicuje in uprizarja. Angeli so prav tako kvalitete, ki jih uporabljata in utelešata igralka in glasbenik v dialogu drug z drugim, med tem, ko iz nič ustvarjata raznolike like, pokrajine in pesmi. 

Srčnost in šegavost Pavčkove poezije se prek intenzivnih odrskih podob, zvočnih pokrajin in glasbe izrisuje v reafirmacijo magije in dvojnosti domišljije, ki z roko v roki hodita z na zunaj najbolj prepoznavnemu znaku pesništva - rimo. Poezija, ki na papirju kliče odrasle, v uprizoritvi snuje svet za najmlajše, poln igre, smeha, domiselnosti, sanjaštva in ustvarjalne norosti, s čimer pa ponuja ogledalo notranjemu otroku v vsakem izmed nas. Angeli nas tako kličejo, da jih v vsakdanu ne bi pozabili, da bi se k njim vztrajno vračali in bivali v njihovi bližini in pod njihovim okriljem.