Vsebine

Napoved 11. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

03 06 2021


Zmagovalna predstava zadnjega, 10. festivala (2019). Nekje drugje, fotografija: Jaka Varmuž

Od 8. do 11. septembra 2021 bo v Lutkovnem gledališču Maribor potekalo 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije. Festival, ki ga organizirata Ustanova lutkovnih ustvarjalcev in Lutkovno gledališče Maribor, v svoj program uvršča najboljše slovenske lutkovne predstave preteklih dveh sezon.

Tokrat je selekcijo opravil Rok Bozovičar, ki si je ogledal 42 predstav in jih v program festivala uvrstil 12. Iz izbora je že na prvi pogled jasno, da v ospredju ni samo lutka oz. je, kot pravi selektor, lutko treba obravnavati v razširjenih koordinatah gledališča animiranih form: »Program bienala tako tvorijo predstave, ki gradijo kompleksne in prežemajoče dramaturške ploskve in vsebino prepričljivo osmišljajo zlasti skozi animacijsko formo in lastno logiko delovanja. Vsakdanji (in neobičajni) predmeti in materiali, svetlobni učinki, zvočne krajine, sence, prostori, deli telesa in lutke so na ta način podvrženi nadzoru, hkrati pa se animacijski manipulaciji tudi izvijajo.«

Bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije je osrednji nacionalni festival, ki si zadaja nalogo predstavitve slovenskega lutkovnega ustvarjanja širši domači in mednarodni strokovni javnosti (selektorjem, organizatorjem in direktorjem tujih festivalov in gledališč, kritikom in drugi zainteresirani javnosti), izmenjave znanj in izkušenj, prikaza najzanimivejših vsebin in nagrajevanju najboljših stvaritev. Je praznik lutkovne umetnosti in promocija le-te. V sklopu festivala bo poleg predstav strokovni posvet namenjen ustvarjalcem in producentom, v sodelovanju s Kritiškim seminarjem pod vodstvom dr. Zale Dobovšek bodo potekali pogovori o predstavah. Še dve razstavi vrhunskih ustvarjalk bo ponudil program festivala, to sta razstavi Barbare Stupica in Špele Čadež.

***

Predstave bo ocenjevala mednarodna strokovna žirija:

Marek Waszkiel, poljski teatrolog, gledališki kritik in profesor. Mednarodno uveljavljen strokovnjak na področju zgodovine in teorije lutkovnega gledališča, prejemnik številnih nagrad.

Špela Čadež, slovenska animatorka, režiserka in producentka animiranih filmov. Prejemnica mnogih mednarodnih in domačih nagrad ter nominacij. Nase je opozorila zlasti z animiranima filmoma Boles (2013) in Nočna ptica (2016).

Nika Leskovšek, dramaturginja in kritičarka, asistentka-raziskovalka na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, članica mednarodnih strokovnih žirij na različnih festivalih sodobnih scenskih umetnosti.

***

Predstave, uvrščene v program festivala:

Matija Solce: Biti don Kihot (Teatro Matita; r. Matija Solce, Vida Cerkvenik Bren)

Ustvarjalci predstave po motivih H. C. Andersena: Cesarjeva nova oblačila (LGM, GKL Reka, r. Zoran Petrovič)

Anja Štefan: Drobtine iz mišje doline (LGM: r. Nika Bezeljak)

Carlo Collodi, Mateo Spiazzi: Ostržek (LGM; r. Mateo Spiazzi)

Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj, Tadeja Pungerčar: Nebo nad menoj (LGL, CUK Kino Šiška, SMG, Univerza v Ljubljani; r. Tin Grabnar)

Avtorski projekt: Nevidna (LGL, Zavod Imaginarni: r. Primož Ekart)

Vlado Gotvan Repnik: Poslednja skušnjava (GVR Zavod za umetniško produkcijo, Kino Šiška – Center urbane kulture, Cirkulacija2; r. Vlado Gotvan Repnik)

Jan Rozman, Julia Keren Turbahn: REČI REČI (Emanat, v sodelovanju z LGL in FELD Theater für junges Publikum, Berlin; r. Jan Rozman, Julia Keren Turbahn)

Avtorski projekt: Slaba družba (Nova pošta /Maska, SMG/, Moment; r. Vito Weis)

Tin Grabnar, Tjaša Bertoncelj: Tihožitje (LGL: r. Tin Grabnar)

Matija Solce: Tjulenj (LGL: r. Matija Solce)

Katja Povše: To ni pika! (Hiša otrok in umetnosti, Lutkovno gledališče FRU-FRU; r. Katja Povše)