Vsebine

Nova sezona Lutkovnega gledališča Maribor

10 08 2021


Za sezono 2021/22 v mariborskem lutkovnem gledališču pripravljajo šest novih uprizoritev in rdeča nit sezone je pogum. Kot pravi direktorica in umetniška vodja Lutkovnega gledališča Maribor, Katarina Klančnik Kocutar, si zase in za vse želijo svetlejših časov in uspešnega premagovanja strahov in temine, ki sta nas v zadnjem obdobju zajeli.

V prihajajoči sezoni bodo pripravili kar tri predstave namenjene mladini in odraslim, saj je iz preteklih sezon nekaj otroških predstav ostalo neigranih, to pomeni, da so doživele samo interne premiere ali pa zelo kratko obdobje življenje pred občinstvom.

Že na festivalu poletni lutkovni pristan bo premiera predstave Travniške sanje, ki je nastala v koprodukciji Lutkovnega gledališča Maribor ter gledališča Werk 89 iz Dunaja in Marionettentheater iz nemškega Schwandorfa; ta je namenjena najmlajšim, kot uvod v umetniško izkušnjo za vse starejše od 2 let.

Predstava Strahovito v režiji Tina Grabnarja, bo raziskovala otroški strah pred temo, z uporabo že rahlo nostalgične tehnologije diaprojektorjev in razsikovanja svežega pristopa k senčnemu gledališču.

Svojevrstna raziskava strahu ljudi in živali bo tudi predstava Tanje Lužar z naslovom Srce v temi, ki je osnovana na življenju izredne Mary Temple Grandin, borke za dobrobit rejnih živali in avtistke.

 V koprodukciji s Cankarjevim domom in Pripovedovalskim festivalom nastaja predstava namenjena mladim in odraslim Metamorfoze; gre za avtorsko predstavo Uroša Kaurina, ki Ovidijevo delo razume kot nekaj, kar je skrito v nas in je osebno in je brezčasno.

 S predstavo Gluha republika v režiji Andreja Jusa, pa si v Lutkovnem gledališču Maribor želijo, da se nikoli ne bi znašli v diktaturi, kot jo je v istoimenski pesnitvi naslikal ukrajinski pesnik Ilya Kaminsky.

 Šesta predstava sezone 2021/22 nosi naslov Lutkovni zajec in samostanska miš; s sprehodom po gledališču bodo najmlajši obiskovalci na nevsiljiv in poetični način, z besedilom Boruta Gombača, spoznali bogato zgodovino nekdanjega minoritskega samostana, v katerem deluje Lutkovno gledališče Maribor.

 Poleg šestih premier bodo v prihajajoči lutkovni sezoni še ponovitve več kot dvajsetih predstav iz preteklih sezon in druge spremljevalne programe. Abonmaji za sezono so nekoliko vitkejši, da si bodo abonenti lahko ogledali tudi vse odpadle predstave pretekle sezone.

 Med 8. in 11. septembrom 2021 pa v Lutkovnem gledališču Maribor gostijo 11. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije, ko bodo na ogled najboljše predstave zadnjih dveh lutkovnih sezon v Sloveniji.