Vsebine

Pandora v Lutkovnem gledališču Maribor

13 10 2021


Pandora, fotografija: Boštjan Lah

Avtorski projekt Uroša Kaurina po motivih Ovidijevih Metamorfoz bo ta petek premierno uprizorjen na mariborskem lutkovnem odru.

Za lutkovni oder pregnetene mitološke zgodbe (do)kažejo svojo univerzalnosti in brezčasnost, mnoge izmed njih pa v aktualni čas odzvanjajo še posebej glasno. Pripovedi o Jazonu, Medeji, Narcisu in drugih do nas pritekajo skozi prosto pripovedovalsko formo, svežo lutkovno upodabljanje, včasih pa skozi zapleten verz in misli Publija Ovidija Nasa. Zakaj prav izbrane mitološke zgodbe – Medeja razpira vprašanja ženske pozicije v svetu nekoč in nič manj danes, Faetonova zgodba govori o svetu, ki ga danes živimo – svetu norih okoljskih sprememb, ko svet gori in se utaplja, Narcis pa tudi o neznosni naravnanosti na jaz in samo jaz.

Špela Frlic, dramaturška svetovalka pri predstavi pravi, da »ko gre za pripovedovanje nečesa tako starega, tako prežvečenega in tako pozabljenega, kot so mitološke zgodbe, ustvarjalec ne more biti nikoli zares prepričan, da so misli, ki jih izreka, sploh zares njegove.«

Idejna zasnova projekta je skupinsko delo (poleg Uroša Kaurina in Špele Frlic še Aleksander AndželovićMojca Bernjak, Lucijan Jošt in Darka Erdelji) in je temeljila na likovni podobi predstave oz. zasnovi lutke, ki kot razpadajoča celota s pomočjo animatorja in pripovedovalca nosi različne simbolične pomene izbranih zgodb.

Pandora je druga premiera v sezoni Lutkovnega gledališča Maribor in je namenjena mladini in odraslim. Nastala je v koprodukciji s Cankarjevim domom.