Vsebine

Premiera lutkovne predstave za otroke Obisk

21 10 2021


Obisk, fotografija: Jaka Varmuž

Na Malem odru Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v petek, 22. oktobra 2021, ob 18. uri premierno uprizorili ganljivo in rahločutno zgodbo o prijateljstvu, osamljenosti, strahovih in monotonosti nemške avtorice in ilustratorke Antje Damm Obisk

Elza je starejša gospa, ki se boji pajkov, ljudi in celo dreves. Zato nikoli ne gre ven in nikomur ne odpre vrat. Njeno življenje je povsem posivelo. Nekega dne skozi okno prileti papirnato letalo. Ponj pride sosedov deček. Ko mu Elza odpre vrata, v svoje življenje spusti tudi otroško radovednost in igrivost. Deček ji pomaga izstopiti iz varnega zavetja in obarva njeno življenje.

Čarobno medgeneracijsko srečanje Elze z dečkom zariše pomembnost sobivanja in perspektive drugih ter življenja izven mehurčka udobja, kjer se prepogosto obremenjujemo z nepomembnimi težavami. Kaže na pomembnost novih izzivov in dogodivščin, ki lahko - včasih naključno in včasih na pravem mestu ob pravem času – polepšajo naš vsakdan. 

V prevodu Tine Mahkota je pravljica pri nas izšla leta 2015 pri založbi Zala. Istega leta je prejela nemško nagrado za mladinsko književnost – leipziški bralni kompas, leta 2016 zlato hruško, lani pa je prejela nagrado New York Timesa za najlepše ilustrirano otroško slikanico. 

Likovno podobo predstave navdihujejo dinamične ilustracije slikanice, ki so pravzaprav male tridimenzionalne scenografije, makete, ki jih je avtorica ustvarila z lepilom, barvami in kolažem. Režiserka Ivana Djilas je s soustvarjalci predstave njene podobe nadgradila v stop-motion tehniki in ustvarila pravo gledališko čarovnijo, ki ne potrebuje veliko besed. 

***

Antje Damm
OBISK
Lutkovna predstava, 4+ 

Režiserka Ivana Djilas, avtorica likovne podobe po motivih Antje Damm in scenografinja Sara Slivnik, avtorica videa Vesna Krebs, kostumografinja Jelena Proković, avtorica glasbe Jelena Ždrale, oblikovalec svetlobe Igor Remeta, prevajalka slikanice Tina Mahkota.

Igrata Brane VižintinJelena Ždrale k. g. (violina)