Vsebine

Premiera predstave Hišica iz kock

10 12 2021


Hišica iz kock, fotografija: Urška Boljkovac

V soboto, 11. decembra, bo v Hiši otrok in umetnosti premierno uprizorjena Hišica iz kock v režiji Irene Rajh.

V sobi sta sestri. Starejša vadi violino, mlajša, Jelka, pa jo neprestano moti z željo po skupni igri. In ko Jelka zgradi svojo hišico iz kock, starejša sestra sprejme njeno igro in skupaj se podata v čudovit pravljični svet, kjer na stenah hišice živijo mačka, kokoš in dimnikar. Ko pa sosedov pes, ki se je v nevihti strgal z verige, podre hišico, se Jelka odpravi na dolgo pot v iskanju nekoga, ki ji bo prišil dimnikarjev gumb na obleko. Saj gumb prinaša srečo in brez sreče se hišice ne da postaviti nazaj.

Predstava Hišica iz kock je nastala po motivih istoimenske pravljice Ele Peroci. Čeprav skoraj brez besed črpa navdih iz simbolov in misli, ki jih je Ela Peroci zapisala pred skoraj sedemdesetimi leti. Zgodba, ki govori o prijateljstvu, nesreči in pomoči prijateljev in neznancev je danes posebej aktualna. Preplet žive glasbe, giba in sodobnih lutkovnih tehnik vzpostavljajo intimno gledališko doživetje.

***

Po motivih Ele Peroci
HIŠICA IZ KOCK
Lutkovna predstava
2+

Zgodba po motivih Ela Peroci, režija Irena Rajh, dramaturgija Anže Virant, likovna podoba Špela Trobec, glasba Samo Vovk in Barbara Grahor Vovk, kostumografija Iztok Hrga, lutkovna tehnologija in izdelava Marjan Kunaver, Aleksander Andželović in Dmitry Ainutdinov, video animacija Miha Šubic, izdelava scenskih elementov Gorazd Rajh, poslikava scenografije in lutk Marina Hrovatin, glasba v živo Tamara Pepelnik, igra in animacija Barbara Kanc