Vsebine

Premiera predstave Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom

17 09 2021


Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom, fotografija: Jaka Varmuž

Na Mali oder Lutkovnega gledališča Ljubljana prihaja odrska priredba slikanice pisatelja Petra Svetine Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom, ki jo režira Nina Šorak. Premiera bo v soboto, 18. septembra, ob 19. uri.

Kako je gospod Feliks tekmoval s kolesom je zgodba o mestnem posebnežu, ki se nepričakovano pridruži kolesarski dirki. Namesto dirkalnega kolesa vozi izposojen poni, namesto zmagi pa sledi užitku – v vožnji, limonadi, hladni vodi, lepem dnevu. Feliks živi tukaj in zdaj, se ne obremenjuje z zmagami in porazi, temveč raje uživa v drobnih darovih življenja. Naključen dan, ki se spremeni v pravo dogodivščino, odpira željo po sproščenosti ter kriči po veselju do življenja in ljubezni do soljudi. Njegova posebnost zato ni v tem, da se ne brije in vedno nosi ista oblačila, temveč v dejstvu, da se je osvobodil družbenih predsodkov in si dovolil biti točno tak, kakršen je.

Glavni uprizoritveni princip je zoetrope, eden izmed zgodnjih načinov (filmske) animacije. Temelji na mehanizmu vrtenja in je v predstavi združen z vrtenjem kolesa. Verižni pogon omogoča sočasno vrtenje različnih scenskih elementov, videoprojekcij iz časa, ko je bil filmski trak še vpet v mehanizem vrtenja sličic in projekcijske površine. Animacija mehanizmov, ki jih nadzorujeta animatorja (Maja Kunšič in Gašper Malnar), omogoča dinamično uprizoritev, polno suspenza, a ko se gospod Feliks odloči za postanek, se vse zaustavi in v tišini in miru se zgodi čuječnost zavedanja dragocenega trenutka. Bistvena članica igralske ekipe je tudi VJ (Stella Ivšek), ki v živo montira podobe kolesarjev s štirih sočasno vrtečih se obročev.

Z zabavno kolesarsko dirko se razpirajo razmisleki o relativnosti zmage in o tem, kaj pomeni biti dober (boljši, najboljši). Hkrati zgodba obravnava tudi vprašanje identifikacije skupnosti z uspehi posameznika in odnosom, ki iz te identifikacije izhaja. Ta pojav je najočitnejši ravno v športu, »super olimpijsko leto«, ko se bosta v manj kot letu dni zvrstili obe olimpijadi, poletna in zimska, pa je za takšne razmisleke še posebej primerno.

***

Peter Svetina
KAKO JE GOSPOD FELIKS TEKMOVAL S KOLESOM
Lutkovna predstava
3+


Režiserka Nina Šorak, avtorici adaptacije Nina Šorak in Ana Duša, avtor likovne podobe in scenograf Branko Hojnik, dramaturginja in lektorica Ana Duša, avtorica videa Vesna Krebs, VJ Stella Ivšek, kostumografka Tina Pavlović, avtor glasbe Laren Polič Zdravič, oblikovalec svetlobe Gregor Kuhar, računalniško modeliranje lutk in 3D animacija Voranc Kumar, lutkovna tehnologa Zoran Srdić, Olga Milič

Igrajo Maja KunšičGašper MalnarStella Ivšek