Vsebine

Premiera predstave Plastonci

02 11 2022


Plastonci, fotografija: Nada Žgank

Jutri, v četrtek, 3. novembra 2022, bo ob 18. uri v Veliki dvorani Lutkovnega gledališča Maribor premiera predstave Plastonci. Gre za ekološko fantazijo, ki je nastala v koprodukciji s Cankarjevim domom in Zavodom Kuskus, namenjena je mlademu občinstvu (6+).

Plastonci razkrivajo temno prihodnost planeta, prepojenega s plastiko

Lutkovno-glasbena predstava Plastonci je uprizorjena s pomočjo lutk in izvirnih glasbenih instrumentov, oblikovanih iz odpadne plastike. V fantazijski ekološki pripovedi, namenjeni mlademu občinstvu, spremljamo prigode dveh mladih plastonskih junakov.

Nekje sredi oceana, daleč od ljudi, je iz kupov plavajočih plastičnih smeti nastal otok. Na njem so se iz odpadne plastike sčasoma razvila nenavadna bitja in zaživela v skupnosti. V zgodbi spremljamo prigode dveh mladih plastonskih junakov, Čapija in Plastka, ki ob pomoči glave otoka, modre Baki, odkrivata skrivnost svojega nastanka. Soočena sta z dejstvom, da nezadržno in vedno obsežnejše smetenje sodobne človeške družbe ogroža tudi njihov otok, zato se odločita, da ga bosta rešila. Skozi njun pogled se v predstavi oziramo na protislovja časa, ki ga ljudje živimo, na neizmerne količine smeti, ki jih puščamo za seboj in usodo, ki nas čaka.

Ogled predstave ponuja izhodišča za lutkovno in glasbeno ustvarjanje v šoli ter razmislek o perečih ekoloških in družbenih vprašanjih našega časa.

Protisloven odnos človeka do plastike

V začetku 20. stoletja je iznajdbo prvih oblik plastike spremljalo upanje v drugačno prihodnost, v kateri bodo bleščeči umetni materiali izboljšali in nadomestili narave. Po 2. svetovni vojni se je obseg uporabe plastičnih mas nezadržno večal in dandanes si življenja brez nje ne moremo predstavljati. Hkrati jo, ravno zaradi njene vseprisotnosti, obravnavamo kot cenen material. Tako smo v le nekaj generacijah prehodili pot od navdušenja nad plastiko do zavračanja. Kljub zavedanju, da plastika ni razgradljiva in ima poguben vpliv na naše okolje, plastične predmete najrazličnejših oblik odlagamo v smetnjake in nanje pozabimo. Na svetu bodo ostali še dolgo po tem, ko nas ne bo več. In vedno bolj se zavedamo plastične grožnje današnjemu svetu.

Z (mikro)plastiko je onesnažen vsak kotiček našega naravnega okolja, vključno z našimi telesi. Njeno kopičenje v okolju je privedlo do razvoja hibridnih oblik življenja, v katerih se narava prepleta z umetnimi odpadki. Nekateri rakci v kosih plastike najdejo svoje novo domovanje, telesa mnogih morskih ptic, rib in sesalcev so prepojena s plastičnimi odpadki, na obalah morij nastajajo »kameni« plastični konglomerati. To so le nekateri izmed mnogih pojavov, ki kažejo na novo obdobje v antropogenem razvoju našega (plastičnega) planeta.

Vsi ti razmisleki so vodili ustvarjalno ekipo pod vodstvom Petra Kusa, soavtorja besedila, režiserja predstave in avtorja izvirnih inštrumentov, k snovanju lutkovno-glasbene predstave Plastonci. Avtor likovne podobe je Gregor Lorenci, igralci in glasbeniki so Urša Kavčič, Martin Mlakar in Lola Mlačnik.

 

 ***

Peter Kus, Tery Žeželj
PLASTONCI
Lutkovno-glasbena predstava, 6+

Avtorja besedila Peter Kus, Tery Žeželj, Režiser, avtor glasbe in izvirnih inštrumentov Peter Kus, avtor likovne podobe Gregor Lorenci, dramaturginja Tery Žeželj, lektorica Irena Androjna Mencinger, koreografka Alicia Ocadiz, kostumograf Iztok Hrga, oblikovalec svetlobe Gašper Bohinec, avtorica videa Sara Bezovšek, izdelovalci lutk in rekvizitov Gregor Lorenci, Neva Vrba, Aleksander Andželović, Taeko Yoshida, izdelovalca glasbenih inštrumentov: Peter Kus, Primož Mihevc, oblikovalka letaka Lucija Rosc, igralci in glasbeniki Urša Kavčič, Martin Mlakar, Lola Mlačnik

Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor, Cankarjev dom, Kuskus
Predstavo so podprli: Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Maribor
Pokroviteljica programa za otroke in mlade CD: Vita, življenjska zavarovalnica
Medijski sponzorji: Radio Maribor, Televizija Maribor, Večer, Radio.si, Sigledal