Vsebine

Premiera Trnuljčice v Mini teatru

29 10 2021


Trnuljčica, fotografija: Mark Požlep

V sredo 3. novembra, bo v Mini teatru premierno uprizorjena Trnuljčica v režiji Roberta Waltla.

Trnuljčica je klasična pravljica o princu, princesi, zlobni čarovnici in o tem, da dobro vedno premaga zlo. Pravljico je najprej objavil Charles Perrault pod imenom “La Belle au bois dormant”. Svojo različico pravljice sta brata Grimm objavila pod naslovom “Dornröschen”.

Trnuljčica je pravljica o deklici, ki se je zbodla na vreteno in jo je doletelo prekletstvo stare in zlobne vile. Zaspala je za sto let in rešil jo je lahko le pogumen kraljevič. Čeprav zgodba o zlobni mačehi zveni kruto, bodo pravljice vedno popularne v vsakodnevnih življenjih naših najmlajših. Te zbujajo domišljijo in vplivajo na razmišljanje, ter učijo o dobrih in zlobnih namenih ljudi.

Pravljice spodbujajo otroke, da izrazijo svoja čustva in da razumejo, kako se je v življenju potrebno boriti proti zlobnimi pošastmi, toda v tem primeru pred mačeho. V odrasli dobi se bodo prav gotovo znašli v nekateri težki situaciji, spomnili se bodo nauka pravljice in vedeli, kako ravnati.

V predstavi, ki je zamišljena kot monopredstava za enega igralca, se bodo gledalci srečali z zanimivim vizualnim pristopom, ki bo vključil več kot sto let stare lutke in jih postavil v povsem sodobno kompozicijo.

***

Po bratih Grimm
TRNULJČICA
Lutkovna predstava
3+

Režiser Robert Waltl, igra Jose, scenograf Mark Požlep, lutke neznani avtor iz Češke, 19. stol, Trnuljčica, Leteči konj: Jože Lašič, Žaba: Robert Smolik, dramaturginja Nika Korenjak, glasba Žigan Krajnčan in Lojze Krajnčan, tehnolog Mitja Ritmanič, kostum Michael Ross