Vsebine

Premiera uprizoritve Srce v temi

04 03 2022


Srce v temi, fotografija: Boštjan Lah

Uprizoritev Srce v temi je nastala po motivih življenja avtistke in aktivistke za dobrobit rejnih živali Mary Temple Grandin. Na odru Lutkovnega gledališča Maribor bo premierno na sporedu v petek, 4. marca 2022.

Avtorica koncepta in režiserka Tanja Lužar je raziskovala življenje in delo Mary Temple Grandin, ki je najbolj znana po tem, da je razvila pomembne izboljšave na področju ravnanja z rejnimi živalmi.  Gre za avtistko, ki se je svoje posebnosti zelo zavedala in se analizirala; ugotovila je, da ima drugačen pogled na svet ter da se v marsičem z živalmi razume bolje kot z ljudmi. Ugotovila je, da avtisti vidijo svet na podoben način kot živali. Predstava, ki govori o življenju te izjemne ženske za to združuje dve na videz zelo nepovezani temi: avtizem in dobrobit rejnih živali.

V predstavi igrata Barbara Jamšek in Minca Lorenci (k.g.), obe pravzaprav v vlogi Mary Temple Grandin, saj gre, kot pravi režiserka, v predstavi za notranji monolog protagonistke, ta pa je za današnji svet lajkov dejansko precej nesimpatična. A še vedno govori resnico. Njenega vedenja niso želeli posnemati, ampak so nekatere lastnosti stilizirali in ji vpletli v uprizoritveno celoto. Močan sogovornik živi igri v uprizoritvi so projicirane podobe, katerih avtorica je Lena Kocutar, ki študira video v Berlinu je tokrat prvič ustvarjala za odrsko postavitev. Glasbo je ustvaril Marjan Nečak.

Uprizoritev, namenjana mladim in odraslim, govori o mostu med ljudmi in živalmi, kakršnega je zgradila Grandinova. Ustvarjalci so poudarili, da čeprav se projekt vsebinsko dotika zakola živali, ne problematizira uživanja mesa. »Tudi Mary Temple Grandin ne promovira vegetarijanstva, veganstva in podobno, ampak pravi, da je človek od nekdaj jedel meso, vendar pa si žival, ki jo gojimo za zakol, zasluži dostojno življenje in humano smrt,« je povedala režiserka

***

Tanja Lužar po motivih življenja Mary Temple Grandin
SRCE V TEMI
15+

Režiserka in scenografka Tanja Lužar, avtorica videoprojekcij Lena Kocutar, avtor glasbe Marjan Nečak, lektorica Metka Damjan, kostumografka in izdelovalka kostumov Mojca Bernjak, mojster videa Grega Tanacek, oblikovalec svetlobe Gašper Bohinec, oblikovalec zvoka Jure Avguštiner, oblikovalec lutk Aleksander Andželović, snemalec zvočnih posnetkov Marko Jakopanec

Igrata Barbara Jamšek in Minca Lorenci k. g.