Vsebine

Strahovito v Lutkovnem gledališču Maribor

15 12 2021


Strahovito, fotografija: Boštjan Lah

V Mali dvorani Lutkovnega gledališča Maribor bo v četrtek, 15. decembra 2021, ob 19. uri premierno uprizorjena predstava Strahovito v režiji Tina Grabnarja, ki je poleg Ane Duša tudi soavtor besedila. 

Osrednja tema je po besedah režiserja strah oziroma njegovo premagovanje. Grabnar pravi, da želijo s predstavo otrokom ponuditi varno zavetje za soočenje s strahom. Tako kot se deček v predstavi sooča s temo, se v življenju vsi soočamo z različnimi strahovi. V družbi je strah marginaliziran, vzgojeni smo, da moramo biti pogumni in da nas ne sme biti strah. Predstavljamo si, da so pogumni junaki močni, lepi in veliki. Junak predstave nove lutkovne predstave pa ni tak.

Strahovito je posebna predstava senčnega gledališča, kjer ritem in likovno podobo predstave narekujejo diaprojektorji z analogno projekcijo slik s fotografskih filmov. Precizna animacija igralcev Barbare Jamšek, Mihe Bezeljaka in Uroša Kaurina pa skupaj s prekrivanji in odstiranji ilustracij ustvarja na trenutke iluzijo animiranega filma.
Avtorica likovne podobe Zala Kalan je za predstavo pripravila več kot 600 ilustracij. V času premiere v Lutkovnem gledališču Maribor bo na ogled tudi razstava avtoričinih likovnih del v Razstavišču LGM, v kleti Minoritske cerkve.

Avtor glasbe za predstavo je Mitja Vrhovnik Smrekar, programer in tehnolog pa Borut Savski.

***

Ana Duša in Tin Grabnar
STRAHOVITO
Otroška strašljivka
5+

Režiser Tin Grabnar, avtorica likovne podobe Zala Kalan, dramaturginja Ana Duša, avtor glasbe Mitja Vrhovnik  Smrekar, programer in tehnolog Borut Savski, lektorica Metka Damjan, kostumografka Mojca Bernjak, asistentka za scenografijo Thea Melin, oblikovalec svetlobe Gašper Bohinec, oblikovalec zvoka Jure Avguštiner, izdelovalec diapozitivov Domen Martinčič, igralci Barbara JamšekMiha BezeljakUroš Kaurin