Tekstovi

Stručno i intimno, pitko i zavodljivo o čudima lutkarstva izvan Europe

13 11 2023


"Lutkarska čuda svijeta", naslovnica, foto: AUK

Igor Tretinjak

Knjiga i sveučilišni udžbenik Lutkarska čuda svijeta svojevrsni je nastavak Duše u stvari (2020) nagrađene Demetrovom nagradom. Dok je u prvoj knjizi autorica Livija Kroflin bit lutkarstva pronašla u dubini i duši lutke, u Lutkarskim čudima svijeta izlazi iz nje i širi se na prostore koji u susretu s lutkom postaju mjesta beskonačnih čuda.

Na putovanje lutkarskim svijetom autorica kreće tamo gdje je vjerojatno sve i počelo – u Aziji, da bi produžila u Afriku, Amerike i Australiju, upoznajući nas s različitim, pokatkad i oprečnim, pogledima na lutkarstvo i lutku. Da bismo shvatili sve te razlike, potrebno nam je razumjeti prostor i vrijeme u kojemu su nastale, što autorica čini oblikujući slojevit, no jasan i privlačan povijesni i religijski, društveni i geografski kontekst lutkarskih sredina.

Lutkarskim čudima autorica pristupa skromno te vlastiti pregled uspoređuje s tek zrncem kavijara, pojašnjavajući tu zgodnu poredbu sa činjenicom da „daje samo ograničen pogled u čudesni svijet izvaneuropskoga lutkarstva“. U isto vrijeme, tih nekoliko zrnaca ribljih jajašaca, skupljenih u ovu knjigu čuda, stvaraju puno više od tek sugestije kavijara – otvaraju širom vrata lutkarskim i izvedbenim prostorima potisnutim u kutove i rubove naših europocentričnih pogleda.

Širenje istraživanja na prostore izvan Europe posebno ističe recenzentica Antonija Bogner-Šaban koja kaže kako „vrijednosno ujednačenim iznošenjem problematike i stručnim dodacima sadržaju, knjiga Lutkarska čuda svijeta ne samo da je nastavak znanstvenog i autorskog djelovanja Livije Kroflin, nego otvara novo, dosad neobrađeno područje lutkarske umjetnosti na hrvatskom jezičnom području“.

Veliku količinu reprezentativnog lutkarskog, teatrološkog i ostalog materijala autorica je pretočila u razumljiv i pregledan tekst koji pristupa čitatelju intimno, osobnim anegdotama, zanimljivim štiklecima i duhovitim minijaturama. Tom pitkom bliskošću tekst se lakoćom uvlači pod kožu čitatelja, pretačući brojne informacije, poglede i stavove u vrhunski zalogaj kavijara – onaj koji zavodi na prvi dodir, da bi potom pucketanjem ribljih jajašaca stvarao vatromet okusa i osjećaja, pogleda i misli. 

Promocija ove vrlo važne knjige održat će se u srijedu 15. studenog u 18 sati u Salonu lutaka Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. O knjizi će, uz autoricu, govoriti kazališna kritičarka i teatrologinja Anđela Vidović i urednik knjige Igor Tretinjak.