Vsebine

Apofenija/1 – premiera na Intimnem odru GT22

19 05 2022


Apofenija/1

V petek, 20. maja in v soboto, 21. maja bo na Intimnem odru GT22 v Mariboru na ogled nova predstava v koprodukciji platforme konS - MKC Maribor, Kulturno-umetniškega društva Moment, Zavoda Bunker in Melare, avtoric Nine Ramšak Marković in Varje Hrvatin Apofenija/1.

Intermedijski dogodek za izhodišče jemlje vprašanje »Kaj se zgodi, ko gledališču kot živemu mediju pozicijo živosti z odra prestavimo v avditorij?« Apofenija je dogodek, trenutek, material, je refleksija današnjosti. Je demo verzija (/1) subjekta umetne inteligence, ustvarjenega, da uprizarja vse tisto, kar je neuprizorljivo. Apofenija skozi svoj mehanizem vzorčenja generira fraktale svoje interpretacije človeškega (ne)smisla. Apofenija je strukturirana kot organizem oživljajočih celic, ki odpira prostor prihodnosti, kot prostor brez človeka, v katerem umetna inteligenca svojo namenskost osmišlja skozi pozabljene podobe trajanja, minevanja in bivanja. Apofenija obdeluje vse, kar je neoprijemljivo, neubesedljivo, neulovljivo. Lovi trenutke déjà vujev, virtualnih drobcev življenja, minulih vonjav in izgubljenih spominov. Apofenija je programirana za produciranje utrinkov bivanja, iskanje smislov v svoji spominski plošči neštetih podob in pomenov.
Kako konstrukt umetnega razume organskost živega? V uprizoritvi, v kateri edini živi element v dvorani ostaja gledalec, obsojen na iskanje življenja v inherentno tujem, se vzpostavlja nova oblika življenjskosti, dialog med sogovornikoma, ki ne govorita istega simbolnega jezika.

Morda navidez nenavadna kombinacija sodelovanja platforme konS z nevladno gledališko sceno ekstrahira v sodoben gledališki izraz, v nov gledališki jezik. Platforma konS je vzniknila prav iz tega namena: utemljiti in predstaviti sodobne raziskovalne umetnosti, ki komunicirajo prihodnost. Miha Horvat, vodja mariborske enote platforme konS, odločitev o
sodelovanju vidi kot nadaljevanje zgodbe povezovanja in razvoja: »konS.mb si je v kontekstu razvijanja izobraževalnega ekosistema in delavničarskega vozlišča v mestu ob Dravi oziroma v kontekstu raziskovalnega laboratorija za robotiko in urbano transformacijo želel graditi mostove, iskati sodelovanja in povezovanja ter soustvarjanja novih prostorov z čim večimi lokalnimi deležniki in institucijami znanja, kulture, umetnosti in gospodarstva. In koprodukcije v primeru sodobno raziskovalnih projektov so del te zgodbe.«

»Delo mlade ekipe, ki se ukvarja s specifično tehnologijo in družbenim oz. ideološkim vprašanjem antropomorfnosti, ki je vedno v središču gledališkosti, je postalo del našega programa. Gradimo in podpiramo mostove – sodelovanja, ki omogočajo raznolike priložnosti ustvarjanja, razvoja idej in raziskovanja interdisciplinarnosti, dialoga ter soočanja in
srečevanja publike s sodobno umetnostjo. Vabilo konSa h koprodukciji projekta, ki ga je s svojimi mehanizmi zaznal in skuriral, je priložnost takega sodelovanja, na katero smo se odzvali.

Moment razvija žanrsko neopredeljene uprizoritvene umetnosti, nišno pa posebej dajemo prostor raziskovanju sodobnega lutkovnega gledališča. Projekt Apofenija/1 z uporabo tehnologije kot izraznega sredstva in kot osrednjega vprašanja bivanja postavlja animate v središče svoje uprizoritve. Raziskuje torej sodobni lutkovni jezik. Moment uprizoritveni dogodek razume kot zavezo, da se srečamo v skupnem prostoru ob istem času. Govorimo o realnih fizičnih prostorih, o živi prisotnosti. Apofenija/1 izziva to pozicijo. Gledališče postavlja v središče intermedijskega mišljenja in procesa ustvarjanja. To je za Moment izziv in priložnost soočenja in boja za živo umetnost ter dialog s tehnologijo,« so povzeli Nika Bezeljak, Uroš Kaurin in Zoran Petrovič, umetniške vodje Momenta Maribor.

Intermedijski dogodek

Avtorici Nina Ramšak Marković in Varja Hrvatin, oblikovalec videa Vid Merlak, scenograf Igor Vasiljev, tehnična soavtorja Staš VrenkoMonika Pocrnjić, oblikovalec zvoka Jure Anžiček, oblikovalka besedila Siri, oblikovalca govora eBralecGoogle Prevajalnik

Produkcija konS, koprodukcija Moment Maribor, Bunker, Melara

Projekt je nastal pod okriljem platforme konS. Projekt konS – Platforma za sodobno raziskovalno umetnost je bil izbran na javnem razpisu za izbor operacij »Mreža centrov raziskovalnih umetnosti in kulture«. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.