Vsebine

Gozdna detektivka posvečena hrastu

01 10 2022


Želodkova skrivnost, fotografija: Boštjan Lah

Danes je prva ponovitev gozdne detektivke Želodkove skrivnosti,ki je bila v četrtek, 29.09, premierno uprizorjena v Lutkovnem gledališču Maribor. Nastala je po duhovitem besedilu Saše Eržen, s prepoznavno likovno podobo Silvana Omerzuja, ki je predstavo tudi režiral. Avtor glasbe je Vasko Atanasovski.

Zamisel za predstavo je izšla iz poglabljanja v bogato zakladnico basni in se razvila v zgodbo, ki razširja formo basni, a ohranja nekaj njenih bistvenih značilnosti. Basni so duhovite, slikovite in nevsiljivo poučne.

Na hrastu je samo en želod in vsaka od živali je prepričana, da mora biti njen. Vsaka to dejstvo utemeljuje z zanimivimi in duhovitimi argumenti. A želod nenadoma izgine. Živali začnejo izginotje raziskovati in obtoževati druga drugo. A v resnici je želodek odpihnil veter, ga položil na mehko zemljico, ga pokril s prstjo, da bo iz njega zrasel nov hrast in rodil dovolj želodkov za vse gozdne živali.

Živalski liki so otrokom blizu, poosebljene živali so dober vstop v zgodbo, so točka identifikacije, točka, ki omogoča branje pripovedi. Žolna, merjasec, srnjaček in veverica … vsaka s svojo prepoznavno obliko, z značajskimi lastnostmi, ki jim jih pripisujemo, omogočajo majhne in dragocene skice o zvitosti, bojazljivosti, pogumu, trmi … o vsem, kar otroci spoznavajo in bodo spoznavali v medosebnih odnosih.

Predstavo Lutkovno gledališče Maribor posveča njihovem hrastu, najstarejšemu drevesu znotraj mestnega obzidja, ki krasi  avditorij.

***

Saša Eržen
ŽELODKOVA SKRIVNOST
Gozdna detektivka, 3+

Režiser in avtor likovne podobe Silvan Omerzu, avtor glasbe Vasko Atanasovski, igrajo Metka Jurc, Vesna Vončina, Danilo Trstenjak, Uroš Kaurin/Gregor Prah, glas Miha Bezeljak, lektorica Metka Damjan, izdelovalca lutk in scene Žiga Lebar in Silvan Omerzu, izdelovalec kostumov za lutke Iztok Hrga, oblikovalec svetlobe Miljenko Knezoci, oblikovalec zvoka Mitja Pastirk