Vsebine

Kamen na kamen – lutka?

13 09 2023


Foto: Borut Bučinel

Kolektiv Počemučka: Under Construction

Avtorica kritike: Tjaša Pirnar

Kritiški zapis je nastal v sklopu kritiško-novinarskega seminarja na 12. Bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

Pod okriljem Gledališča Glej je bila leta 2021 premierno uprizorjena gledališka stvaritev Under construction mladega kolektiva Počemučka. Pod predstavo se kot avtorji podpisujejo Nataša Keser, Klemen Kovačič, Karolína Kotrbová, Aljoša Lovrić Krapež, Filip Mramor, Domen Novak, Nejc Potočan, Filip Štepec, Miranda Trnjanin, za režijo je zaslužen Aljoša Lovrić Krapež, za dramaturgijo pa Nejc Potočan.

Uprizoritev temelječ na avtorskem besedilu izgradi mesto, v katerem se je podrl stolp, ki je bil mestni simbol in je predstavljal složnost skupnosti. Župan, vodovodar, pek, jasnovidka in zvonarka se zato zberejo na glasovanju o ponovni izgraditvi stolpa. Kljub temu da se uprizoritev večinoma osredotoča le na enega akterja naenkrat, uspe igralcem z dosledno igro in učinkovitim izkoriščanjem replik na odru ustvariti skupnost. Tako besedilo kot njegova interpretacija ter gestikulacija igralcev in raba predmetov prispevajo k prežetosti uprizoritve s humorjem. Ta ni toliko usmerjen, da bi govorili o jasni satiri, pač pa se bolj etablira kot odnos do sveta ali celo duh časa. To stanje pa zaostri konec, ki se nevsiljivo, a resno odpira v vprašanja o prihodnosti in njenih (ne)možnostih, odgovornosti ter dinamiki posameznikov in skupnosti.

Prostor, ki je vsebinsko eden od integralnih delov uprizoritve, je tudi v svoji izvedbi samosvoj (scenografija Karolína Kotrbová). Pulti izgrajujejo kvadraten okvir okrog in znotraj katerega se gibljejo igralci. Okvir nas utegne spominjati na stolp, njegova praznina pa na njegovo odsotnost oziroma porušenost. Same pulte igralci na začetku bogato obložijo s predmeti, ki postanejo maketna podoba mesta ali pa priročno sredstvo za ustvarjanje rekvizitov, vizualnih aluzij ipd.

Under construction je izvedbeno odlična, vsebinsko izvirna in razigrana uprizoritev, ki si je na 12. bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije prislužila grand prix in s tem pridobila status, kot pišejo mediji, najboljše lutkovne predstave zadnjih dveh let. Uprizoritev v tem kontekstu deluje izzivalno, saj je edina nevprašljiva lutka v njej kratko prisoten konj Grivo. Preostalo lutkovnost uprizoritve lahko iščemo v množici predmetov (in snovi) na odru, pri čemer se vprašujemo, do kolikšne mere se predmeti odtujijo od svoje predmetnosti, torej od svoje vloge kot rekvizitov, do neke vrste subjekta (v najširšem pomenu besede). To vprašanje bom na tem mestu pustila odprto, prav kakor Under construction ostaja odprta rekontekstualizacijam, lutkarstvo pa inovacijam.