Vsebine

Poziv k prijavam predstav v selekcijo 12. bienala lutkovnih ustvarjalcev Slovenije

31 05 2022


12. bienale lutkovnih ustvarjalcev Slovenije bo potekal septembra 2023 v organizaciji Lutkovnega gledališča Maribor in Ustanove lutkovnih ustvarjalcev.  

V selekcijo nacionalnega lutkovnega festivala, ki je organiziran tudi kot showcase za tuje goste, se lahko prijavijo produkcije in (tudi mednarodne) koprodukcije v izvedbi institucij, nevladnih organizacij, umetniških akademij, neformalnih skupin in posameznikov ter drugih ustvarjalcev na  področju lutkovne umetnosti s sedežem v Republiki Sloveniji in zamejstvu, ki se z lutkovno umetnostjo poklicno ukvarjajo, pa tudi lutkovne predstave nepoklicnih skupin in posameznikov.  

Namen festivala je prikaz najboljših izbranih slovenskih lutkovnih predstav preteklih dveh let, premierno uprizorjenih med 1. majem 2021 in 15. aprilom 2023, z namenom predstavitve umetniških presežkov na področju slovenske lutkovne ustvarjalnosti brez žanrskih in starostnih  omejitev.  

Selektorica Bienala 2023 je Zala Dobovšek (1983), dramaturginja, teatrologinja in docentka za  področje dramaturgije in študijev scenskih umetnosti na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo. Na AGRFT je diplomirala iz dramaturgije in se v času študija izobraževala na gledališki akademiji DAMU v Pragi (Divadelní fakulta Akademie múzických umění v Praze). Leta 2019 je doktorirala na AGRFT (smer Študiji scenskih umetnosti) z disertacijo Gledališče in vojna: temeljna  razmerja med uprizoritveno umetnostjo in vojnami na območju nekdanje Jugoslavije v 90. letih 20.  stoletja. Je aktualna predsednica Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije. Od leta 2016 do 2022 je bila mentorica celoletnega seminarja Mala šola kritike. Deluje kot praktična  dramaturginja, recenzentka, mentorica kritiškega pisanja in pedagoginja. Kot mentorica kritiško novinarskega seminarja je na bienalu lutkovnih ustvarjalcev Slovenije sodelovala od leta 2015. 

***

Prijavnici za 12. bienale lutkovnih ustvarjalcev obvezno priložite: 

kratko predstavitev producenta (do 2.500 znakov) 

predstavitev uprizoritve z navedkom umetniške ekipe, ostalih sodelujočih in datuma  premiere (gledališki list, programska knjižica) 

informacijo o možnih terminih ogledov predstav 

Organizator želi zagotoviti selektorski ogled vseh prijavljenih predstav v živo. Brezplačne vstopnice za selektorski ogled prijavljenih predstav morajo zagotoviti producenti.  

***

Prijave pošljite na naslov: Lutkovno gledališče Maribor, Vojašniški trg 2 A, 2000 Maribor (s  pripisom: Bienale 23) ali na elektronski naslov tanja.luzar@lg-mb.si (Zadeva: Bienale 2023) do 30. septembra 2022.

Selekcija se zaključi 15. aprila 2023. O izboru bodo ustvarjalci obveščeni do 1. maja 2023.  

Selektorica bo izbrala od 8 do 10 predstav v tekmovalni program in od 4 do 5 predstav v  spremljevalni program Bienala.  

Prijavljene predstave morajo tehnično ustrezati možnostim uprizarjanja na prizoriščih Lutkovnega gledališča Maribor.  

Festival ne bo odkupil izbranih predstav. Organizator povrne izbranim skupinam minimalne potne stroške in izvajalcem zagotovi kakovostno namestitev v času festivala. 

Obrazce za prijavo in vse dodatne informacije najdete na spletnih straneh www.lg-mb.si in  www.ulu.si ter na e-naslovih info@lg-mb.si in info@ulu.si.